Coś nowego, coś świeżego

Dzięki wsparciu Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, w naszej placówce dzieje się dużo pozytywnych rzeczy. Największym przedsięwzięciem jest remont sali do zajęć prowadzonych w ramach programu terapeutycznego.

Obiekt mający ponad 50 lat jest czyszczony ze starej elewacji, kładzione są nowe podłogi i co najważniejsze nowe okna, które zmienią diametralnie zewnętrzny wygląd świetlicy

Po remoncie czeka nas wyposażenie w profesjonalny sprzęt ułatwiający prowadzenie zajęć, a także umożliwiający realizację wielu innych pomysłów, takich jak wspólne integracje czy spędzanie wolnego czasu. Po tych innowacjach wzrośnie poziom programów readaptacyjnych wykonywanych w placówce.

Ważny jest fakt, iż całe przedsięwzięcie nie byłoby możliwe, gdyby nie ludzie, którzy bezpośrednio przykładają się do jego wykonania. Wiele prac jest wykonywanych w ramach ergoterapii, ale zaangażowanie jest też widoczne, kiedy osoby na miejscu poświęcają swój wolny czas, aby jak najszybciej stworzyć nowe, lepsze warunki. Mieszkańcy traktują to miejsce jak swój dom i w takich właśnie niby prostych rzeczach pokazują serce i chęć pomocy sobie i innym.

Poza świetlicą jest równocześnie prowadzonych kilka innych inicjatyw mających ułatwić nam życie i umilić wspólną egzystencje. Remonty kilku innych pomieszczeń, modernizacja informatycznego zaplecza placówki, doposażenie kuchni i pralni a wszystko po to, aby codzienność w naszym domu była z dnia na dzień lepsza i ubarwiona.

Korzystając też ze wsparcia Wojewody Mazowieckiego stworzono dla wielu osób indywidualny, kierunkowy program readaptacyjny. Po rozmowach i deklaracjach osoby te są stawiane na danych płaszczyznach i starają się w odpowiedzialny sposób wspomagać funkcjonowanie placówki, ucząc się przy tym zachowań tak bardzo potrzebnych w życiu na „zewnątrz”.

Rozwój i wzrastający poziom jest widoczny i daje widoczne efekty. Wspólne działania władz i zaangażowanie jednostek zainteresowanych daje nadzieje na lepszą przyszłość i zachęci kolejne osoby do korzystania z takiej formy pomocy. Odsetek ludzi powracających do życia w społeczeństwie będzie większy i niech to będzie zachętą dla wszystkich do podejmowania w przyszłości tego typu projektów.