Świeża Odwaga

Ostatnio w „Antidotum” odbyły się warsztaty związane z jednym z wielu aspektów kompetencji społecznych. (Szkoła Zachowań Odważnych na bazie Treningu Zastępowania Agresji).

Trening zachowań odważnych, jakże przydatnych w codziennym funkcjonowaniu. Pomimo dziesięciu godzin na jeden trening, wszyscy uczestnicy już po pierwszym dniu stwierdzili , że takich zajęć i takiego sposobu ich prowadzenia potrzebowali.

SZO

Program przedstawiony przez trenera dla wielu mógł być nowatorski, ale przekaz do grupy był tak silny i trafiony, że każdy, bez względu na poprzednie doświadczenia, wdrożył się niemal natychmiast. Zajęcia były na kształt wielu innych tego typu, jednak ich wyjątkowość do dziś wspominają osoby uczestniczące.

Celem warsztatów było pokazanie jak odmienne od naszego punktu widzenia jest przekazywanie informacji i jak złożonym procesem jest konstruowanie „komunikatów odważnych”. Było wiele niedomówień i braku zgody na słyszane informacje, ale profesjonalizm i cierpliwość trenera pokazywały z czasem słuszność przekazywanego materiału i przygasały ambicjonalne zapędy członków grupy. Teoria oraz bardzo ciekawe ćwiczenia sprawiały, że nikt nie odczuwał zmęczenia i mimo upływu czasu nie słabło szczere zaangażowanie.

SZO

Z niecierpliwością czekamy na kolejne wydarzenia tego typu i dziękujemy „Antidotum” za wkład w nasze życie.