Spokój z marzeń

Każdy od czasu do czasu potrzebuje odskoczyć, na chwilę odseparować się od zgiełku codzienności. Pęd, w jakim żyjemy niejednokrotnie budzi szereg niepotrzebnych emocji i ciężko jest sobie radzić, jeżeli nie ma się wypracowanych metod czy mechanizmów. W takich przypadkach największym sprzymierzeńcem jest po prostu cisza.

Wielkim walorem „Antidotum” jest miejsce, w jakim znajduje się Dom Terapii i Readaptacji Społecznej.

SDC10119
SDC10108

Mazowiecki park Krajobrazowy, Dolina Wkry to miejsca tak urokliwe, że dla ludzi lubiących przyrodę są prawdziwymi skarbami. Sam ośrodek umiejscowiony jest w lesie na końcu wsi Szczypiorno, a dojście do rzeki zajmuje dosłownie parę sekund, gdyż dzieli nas tylko kilkudziesięciometrowa linia drzew. Las, rzeka i świeże powietrze, a także bogaty zasób fauny i flory sprawia, że każdy amator obcowania z przyrodą znajdzie coś dla siebie.

Przechadzając się po lesie można podziwiać zróżnicowane ułożenie terenu. Z pełnego sosen wyścielonego mchowymi dywanami można wejść niemal niezauważalnie do pełnego śpiewającego ptactwa lasu liściastego. Kolejnym atrybutem tych miejsc jest to , że lasy wokół placówki podczas sezonu są pełne grzybów, jagód oraz jeżyn i przyciągają poza mieszkańcami okolic, całą rzeszę przyjezdnych. Można też wejść na pozostałości po bunkrach jakie znajdowały się tu podczas wojny, amatorów takich odkryć też nie brakuje.

SDC10137
SDC10173

Rzeka też zachęca swoim urokiem. Można znaleźć miejsce, aby powędkować. Zatoczki oraz wysepki obfitują w miejsca, gdzie zapalony wędkarz przyjemnie spędzi wiele godzin. Obydwa brzegi są pełne miejsc kąpielowych a nie za duża głębokość koryta sprawia, że korzystają z kąpieli i zabaw w wodzie całe rodziny. Co parę kilometrów mamy wypożyczalnie kajaków, więc można z perspektywy nurtu rzeki podziwiać jej piękne okolice.

Spokój i cisza to wszystko w jednym miejscu i marzenie o chwili dla siebie jest osiągalne dla każdego, kto takie posiada i odwiedzi naszą okolicę.