Nie czekając na oklaski

Antidotum.

No i się doczekaliśmy.

Nasz teatr „Domni” trafia wreszcie pod strzechy. Po przed premierze i prapremierze, które odbyły się w naszej placówce, nadeszła pora na premierę publiczną.

Jak to zwykle w szkołach, masowe imprezy odbywają się w sali gimnastycznej, a co za tym idzie, warunki nieco polowe. No, ale gwiazdami Hollywood jak na razie nie jesteśmy i na jako takie się nie kreujemy, tak więc jak się mówi „daliśmy radę na luzie”.

Gdy usłyszeliśmy o zaproszeniu, aby przedstawić scenkę profilaktyczną w szkole, początkowo myśleliśmy, że publicznością będzie młodzież gimnazjalna, do której przede wszystkim kierowane jest nasze przesłanie. Niestety (a może stety?), okazało się co innego i aż powiało powagą – publicznością mieli być dorośli – rodzice uczniów, grono pedagogiczne szkoły podstawowej i gimnazjum w Zakroczymiu, a także przedstawiciele jednostek samorządowych gminy.

DSC 0966

Chwila prób głosu, ruchów otworem gębowym oraz innymi kończynami by pobudzić krążenie no i publiczność zaczęła się zbierać. „Wygłupy” na ćwiczenia dykcji i emisji głosu trzeba było zakończyć i skupić się na samym spektaklu.

Jeszcze ostatnie ustalenia, co kto gdzie kiedy i jak, no i nasza pani prezes Agata zagaiła do publiczności gwoli wyjaśnień kim my zacz i po co. Parę słów więcej dodała nasza animatorka Inga – no i zaczęło się.

FB 20141022 08 54 08 Saved Picture  DSC 0979
  1 domni

Jak przebiegł sam spektakl – to mogą ocenić jedynie widzowie. Nam, uczestnikom, ani wypada ani śmiałości, by wyrażać swe zdanie. Starczy rzec, że każda ze scen nagradzana była brawami, a finał mało co doczekałby się owacji na stojąco. Aż (przynajmniej mnie) się głupio zrobiło.

Jednym słowem – ekstra.

Publiczność z pierwszych rzędów nie omieszkała wyrazić swoich słów aprobaty i to zarówno pod względem aktorstwa jak i przesłania. Prawie ad bloc stwierdzono, że myśl, by przedstawienie to kierować do młodzieży jest jak najbardziej słuszna.

Po spektaklu i zwinięciu scenografii, zostaliśmy zaproszeni na skromny poczęstunek i krótkie przedyskutowanie odbioru naszej sztuki, ale i także naszych życiowych perypetii, dzięki którym właściwie ta scenka otrzymała taki a nie inny obraz.

Wrażenia zarówno widowni, jak i nasze, wykonawców były bardzo pozytywne. Mnie osobiście chwilę zajęło, by opadły emocje.

Ale czekamy na jeszcze! Wieść niesie, że czeka na nas Ursus a i w tejże samej szkole gościć będziemy ponownie, ale już dla uczniów.

Mamy nadzieję, że miast braw, pochylą się widzowie nad sobą lub swoimi bliskimi. Na scenie życia oklaski nie są potrzebne.